Spórolós ötletek: hogyan védjük meg lakásunkat a hideg időjárástól?

Vizsgáljuk felül lakásbiztosításunkat!Ha megtesszük a megfelelÅ‘ intézkedéseket lakásunk vagy bérbe adott ingatlanunk biztosítása érdekében, jelentÅ‘s (anyagi) károkat elÅ‘zhetünk meg. Az alábbiakban ötleteket adunk, melyek segítségével – egy jól összeállított lakásbiztosítás megkötésén túl – megóvhatjuk otthonunkat a zord idÅ‘járás veszélyeitÅ‘l.

CsÅ‘fagyás, jégtorlasz – a százezer forintos károk „melegágya”

A hideg idÅ‘járás veszélyt jelenthet a nem megfelelÅ‘en szigetelt vízcsövekre és vízórákra. A vezetékek idÅ‘ben történÅ‘ téliesítése fontos feladat, a közelgÅ‘ hideg idÅ‘járás és a fagy komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízhálózatban és azokban a vízmérÅ‘ órákban, amelyek fűtetlen helyiségekben vagy a szabadban vannak. A nem megfelelÅ‘ mélységben elhelyezett csövekben úgynevezett jégdugó keletkezik, melynek hatására elrepedhet a vezeték, sérülhet a padló és a fal. A csövek hÅ‘szigetelÅ‘ anyaggal való körbetakarása védelmet nyújthat a vezetékek elfagyása ellen. 

Mivel az elfagyott vezeték kiásása, javítása, az elfolyt víz mennyisége több százezer forintos kárt is jelenthet, a megelÅ‘zés és a megfelelÅ‘ biztosítás többszörösen megtérül. A megfelelÅ‘ lakásbiztosítás segíthet a károk helyreállításában, beleértve a vízvezetékek javítását vagy cseréjét, a károsodott falak és padlók javítását is.

Válasszunk a modern fűtéstechnikai megoldások közül!

Használjunk intelligens radiátort, termosztátot, hozzá pedig idÅ‘zítÅ‘t, hogy a fűtést a szükséges idÅ‘szakra és hÅ‘mérsékletre szabályozhassuk. Ne fűtsük feleslegesen az üres helyiségeket, ha pedig otthon vagyunk, inkább öltözzünk rétegesen, hiszen ezzel is takarékoskodhatunk!

Szigeteljünk!

A különféle hÅ‘szigetelési megoldások az ablakok és ajtók körül (pl. ablakszigetelÅ‘ fólia, habszalag, szilikon tömítÅ‘gumi) csökkentik a hideg levegÅ‘ beáramlását. GyÅ‘zÅ‘djünk meg róla, hogy az ablakok és az ajtók megfelelÅ‘en zárnak, szükség esetén állítsuk be a nyílászárókat és cseréljük ki a tömítéseket! Ebben kérjük szakember segítségét is. Megéri: egy jól szigetelt ház rezsiköltsége alacsonyabb, értéke pedig magasabb.

Ne adjunk esélyt a penésznek!

Tartós nedvesség hatására egyrészt csökken a tömítések hÅ‘szigetelÅ‘ képessége, másrészt a magas páratartalom a falak penészesedéséhez vezet. Egy páramentesítÅ‘vel szárazon tartható a lakás, a fürdÅ‘szobába és a konyhába pedig érdemes beszerelni egy-egy automatikus elszívó ventilátort, hogy ne kelljen az ablakokat nyitogatni a téli mínuszokban. Ezek az apró változtatások hosszú távon megtakarítást jelentenek a fűtésszámlában és minimalizálhatják a hidegebb idÅ‘ okozta károkat.

Karbantartás és ellenÅ‘rzés

A rendszeres karbantartás segít megelÅ‘zni a hideg idÅ‘ okozta amortizációt. Mindig tartsuk tisztán az ereszeket, ellenÅ‘rizzük rendszeresen a tetÅ‘t, a falakat, a kéményt, a szellÅ‘zÅ‘ket! EllenÅ‘rizzük azt is, hogy van-e rajtuk repedés vagy sérülés! A kisebb sérüléseket idÅ‘ben javítsuk ki, a kis repedésekbe bejutó víz, ha megfagy, tovább repeszti azt és súlyosbítja a meglévÅ‘ károkat. Ne feledkezzünk meg a kerti csapról sem – zárjuk el, még a fagyok beköszönte elÅ‘tt! Ugyanilyen fontos a fűtésrendszer felülvizsgálata - szintén a fűtési szezon elÅ‘tt.

Lakásbiztosítás személyre szabott fedezettel

Sokan csak a káreseményt követÅ‘en szembesülnek azzal, hogy egy komolyabb csÅ‘törés esetén a biztosító nem a teljes kárt téríti meg, mert a szerzÅ‘désbe korábban belefoglalt összegeket nem aktualizálták, így a lakás alulbiztosítottá vált. A jól megkötött lakásbiztosítás viszont segít a hideg idÅ‘járással összefüggÅ‘ károk helyreállításában, sÅ‘t, ha a kár miatt otthonod lakhatatlanná válik, a lakásbiztosítás segíthet az ideiglenes lakhatási költségek fedezésében is.

 

A megfelelÅ‘ lakásbiztosítás kiválasztása és a megfelelÅ‘ fedezetek összeállítása kulcsfontosságú a hideg idÅ‘járással összefüggÅ‘ károk elleni védelemben is.

Tudd biztonságban otthonodat télen is!

Válaszd a megfelelÅ‘ lakásbiztosítást, vedd igénybe a lakásbiztosítás-kalkulátorunkat!




Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft