Hurrá, síszezon! Miben más a téli sportokra szóló utasbiztosítás?

Utazásodhoz mindig köss utasbiztosítást!2024. január 6., szombat

Itt az idő felcsatolni a síléceket, hiszen már javában tart a síszezon! Indulás előtt azonban érdemes átnézni, mire lesz szükségünk a túrához, és hogy a felszerelésünkre és balesetek esetére milyen fedezetet nyújtanak a téli szezonra vonatkozó utasbiztosítások. Ebben segítünk most eligazodni.

A megfelelő szállás és sípálya kiválasztása mellett érdemes utasbiztosításról és mellé kiegészítő/speciális biztosításról is gondoskodni, mivel időt és pénzt is spórolhatunk vele egy esetleges baleset vagy másnak okozott kár esetén.

Emellett magunkat és az eszközeinket is érdemes felkészíteni a téli sportra, hogy aztán tényleg élvezni tudjuk a mozgást.

  • Biztonságunk érdekében erősítsük izmainkat, iktassunk be hetente legalább 2-3 alkalommal fél óra mozgást (futópados futás, úszás, súlyzózás).

  • A sílécek éleztetését minimum évente egyszer mindenképpen célszerű elvégezni. Ne házilag próbálkozzunk, inkább forduljunk szakemberhez.

  • Ha síbakancsot vásárolunk, fontos, hogy mindig sízoknival próbáljuk, hogy a méret tökéletes legyen. Az a jó, ha alapállapotban a lábujjunk még éppen érinti a bakancs orrát.

  • Síelés közben a fényt visszaverő hó miatt erős sugárzásnak vagyunk kitéve, ezért mindig gondoskodni kell megfelelő síszemüvegről és magas faktorszámú arckrémről.

Miért érdemes utasbiztosítást kötni?

A biztosító mindig az utasbiztosítási szerződésben foglaltak szerint térít, ezért az, hogy pontosan mire és milyen összegben fizet, nagyban függ az általunk választott csomagtól és az utasbiztosításra vonatkozó szerződési feltételektől. A speciális utasbiztosításoknak van néhány olyan fedezeti eleme, melyek kifejezetten a téli szezonra érvényesek, ilyen például a sífelszerelés-biztosítás, külön fedezet orvosi- és mentési költségekre, síbérlet visszatérítésre vagy a síterep lezárásra.

  • Síelés során a balesetek és a sérülések (bokaficam, bokaszalag-szakadás, lábszárcsonttörés, térdsérülés, vállficam, porcleválás) gyakoribbak lehetnek, mint más sportoknál. Az utasbiztosítás a téli sportok szerelmeseinek olyan védelmet nyújthat, mely kiterjed a síeléssel kapcsolatos veszélyekre, balesetekre, poggyász elvesztésére és egyéb váratlan eseményekre. (Ezek hiányában Ausztriában például a magánhelikopteres mentésre 3-4 millió forint, a mentővel vagy a motoros szánnal történő szállításra több százezer forintunk is rámehet.)

  • Egy sífelszerelés ára akár a százezer forintot is elérheti, éppen ezért nem mindegy, hogy mire számíthatunk a biztosítótól abban az esetben, ha valami történne a drága felszereléssel.

  • Síelés közben nem csak mi magunk sérülhetünk meg, hanem mások is balesetet szenvedhetnek miattunk. Ilyenkor bennünket terhel a kártérítési kötelezettség. Ha síbiztosításunk felelősségbiztosítási fedezetet is tartalmaz, akkor ilyen esetben a biztosító fizet helyettünk.

A sportágnak megfelelően válasszunk biztosítást!

A legjobb, ha már a biztosítás megkötése előtt tudjuk, milyen tevékenységeket fogunk végezni, így kisebb eséllyel kerülünk abba a helyzetbe, hogy a biztosítás nem nyújt megfelelő fedezetet egy esetleges balesetnél. Síelésre, sífutásra, snowboard-ozásra, illetve szánkózásra szinte minden esetben fizetnek a biztosítók, de a motoros szán, a bob, vagy a hórafting általában nem férnek bele egy alap síbiztosításba. Ha szeretnénk valamelyiket kipróbálni, akkor mindenképpen kössünk olyan biztosítást, hogy sérülés, mentés és kórházi ellátás esetén ezekre is legyen biztosítási fedezetünk. Fontos, hogy a sporttevékenységet mindig a kijelölt pályákon, utakon végezzük, ellenkező esetben nem térít a biztosító.

Annak érdekében, hogy a síelés mindenki számára kellemesen és biztonságban teljen, lényeges, hogy körültekintőek legyünk és igyekezzünk megelőzni a baleseteket. A felszabadult kikapcsolódáshoz hozzájárulhat egy időben megkötött, személyre szabott utas- és balesetbiztosítás is, melynek kiválasztásában online kalkulátorunk lehet a segítségedre:

https://www.eurorisk.hu/calculation/utas-biztositas

 

Biztonságos, élményekben gazdag síelést kívánunk!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft