Hogyan készítsük fel otthonunkat, hétvégi házunkat a tavaszi viharkárokra?

Lakásbiztosítások szakértő segítséggel!2024. március 22., péntek

A családi otthon vagy a hétvégi ház legtöbbünk számára a legnagyobb anyagi értéket jelenti. Éppen ezért fontos, hogy ennek megfelelően gondoskodjunk a védelméről is, máskülönben egy tavaszi viharkár – pl. villámcsapás, fa kidőlése, heves esőzés – helyreállítása megterhelő lehet mind anyagilag, mind lelkileg. Nem mindegyiket tudjuk kivédeni, de ha körültekintőek vagyunk, enyhíthetünk a károkon. Mutatjuk, hogyan!

 

Megelőzés és karbantartás

A karbantartási munkák elvégzésével az épület ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, ráadásul így nyugodtabbak lehetünk afelől, hogy a biztosításban megjelölt összeg elegendő a kár fedezésére.

Mérjük fel az ingatlant az alábbi szempontok alapján, majd végezzük el a szükséges megelőzési és karbantartási feladatokat!

  • Érdemes szakember segítségével rendszeresen elvégezni a tetőszerkezet, a kémény, a vakolat és a vízelvezetők állapotának felmérését, szükség szerinti javítását. Megfelelő állagmegóvással kisebb a károk kockázata, és kár esetén az anyagi következmények is enyhébbek lehetnek.

  • Fordítsunk kellő figyelmet a nyílászárókra is: a rossz szigetelésű ajtók, ablakok, redőnyök nem védenek megfelelően a beázás vagy a jégeső ellen. Mielőtt elindulunk otthonról, győződjünk meg arról, hogy az összes nyílászárót bezártuk!

  • A kerti bútorokat érdemes védett helyre pakolni. Ha tehetjük, alakítsunk ki a kertben egy fedett részt, ahová a cserepes növényeket és a könnyebb kerti bútorainkat elpakolhatjuk zivatar esetén. Kertünket igyekezzünk úgy kialakítani, hogy egy nagyobb  eső se tegyen nagy kárt a növényeinkben!

  • Vihar alkalmával kulcsfontosságú az elektronikus eszközök áramtalanítása, így megelőzhetjük a túlfeszültség okozta károkat.

  • Jelentős károktól óvhatjuk meg értékeinket (pl. gépjárművünket), ha a kertünkben lévő fákról eltávolítjuk az elszáradt gallyakat, ágakat.

 

A kárbejelentés menete

Sajnos még a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy a heves esőzés, a viharos szél, a jégeső károkat okoz kertünkben, ingatlanunkban. A viharkárt legfeljebb két nappal az eset után vagy az észlelést követő lehető legrövidebb időn belül szükséges bejelenteni. Ezt megtehetjük személyesen, telefonon vagy digitális felületen is.

 

Egy jó lakásbiztosítás nagy segítség lehet

Ha nem szeretnénk egy esetleges viharkár helyreállítását saját forrásból fedezni, ne kockáztassunk: mindenképpen kössünk lakásbiztosítást! Biztosíthatjuk kerti bútorainkat, a szabadban tárolt értéktárgyainkat (grillsütő, kültéri hősugárzó, szabadtéri játékok stb.), valamint elektronikai eszközeinket is.

Szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni a biztosítási szolgáltatások köréről, nehogy abba a hibába essünk, hogy a bejelentett kárra nem nyújt fedezetet a lakásbiztosításunk. Ha évek óta nem vizsgáltuk felül a biztosításunkat, pedig felújításokat végeztünk otthonunkban, nyaralónkban vagy a kertünkben, akkor régebben kötött szerződésünk már nem illeszkedik ingatlanunk értékéhez, így kár esetén alulbiztosítottnak tekinthető.  A biztosító abban az esetben is megtagadhatja a kártérítést, ha elhanyagoljuk az ingatlant, és a viharkár éppen egy nem megfelelően karbantartott lakrészt érint.

Az alap lakásbiztosítás mellé kiegészítő fedezeteket is választhatsz arra, ami számodra fontos az otthonodban, optimális védelmet nyújtva viharkárok esetére is.

Weboldalunkon kényelmesen, online kalkulálhatsz, szakértő kollégáink segítenek a biztosítás véglegesítésében: https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas

Munkatársaink is készséggel állnak rendelkezésére:

Call Center: 06 1 585 8888   E-mail: info@eurorisk.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft