A négyévszakos gumiabroncs előnyei és hátrányai

Fontos a biztonság!2024. március 18., hétfő

A négy évszakos abroncsokról néhány éve még az volt a sofőrök  véleménye, hogy nem biztonságosak, éppen ezért sokáig tartoztak a “megtűrt” kategóriába. Azóta sok minden változott: a gyártói fejlesztéseknek köszönhetően a négy évszakos autógumik minősége sokkal jobb lett. De vajon tényleg megéri négyévszakos gumiabroncsot venni? Hogyan teljesítenek különböző időjárási körülmények között? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a használatuk? Cikkünkben összegyűjtöttük a négyévszakos gumi előnyeit és hátrányait.

A négyévszakos gumiabroncsok az év minden szakában használhatóak. Különleges összetételű gumikeveréket tartalmaznak, mintázatuk valahol a téli és a nyári között van. Az EU-ban minden gumiabroncsnak címkét kell viselnie, amelyen feltüntetik a teljesítményt, a zajszintet és az üzemanyag-hatékonyságot. A címkék segítenek abban, hogy összehasonlítsuk az egyes abroncsok tulajdonságait és kiválasszuk a legmegfelelőbbet.

Előnyök

Időt és pénzt takaríthatunk meg: Bár a négyévszakos autógumik 10–15%-kal drágábbak, mint a téli gumik, ugyanakkor elkerülhetővé válik általuk a félévente ismétlődő gumicsere, valamint a tárolási költséget is megspóroljuk.

Helytakarékos: Nincs szükség az éppen “nem aktuális” gumiabroncs-szett tárolására.

Megbízható teljesítmény: A gumiabroncs nem keményedik meg túlságosan télen. Átlagos vagy átlag alatti kilométer megtétele mellett a városi, takarított utakon, enyhe téli körülmények között jól teljesítenek.

Hátrányok

Elhasználódás: A négyévszakos gumik a téli és nyári szettekhez képest kevésbé bírják jól a szélsőséges időjárási körülményeket és a havas lejtőket, dombokat, a jeges útviszonyokat.

Kanyarstabilitás: A nyári gumik szélesebbek, mint a téliek, ezáltal jobban fekszenek az úton, kanyarodáskor jobban tapadnak és kevésbé instabil velük az autó. A négyévszakos gumiknál ilyen előnyről nem beszélhetünk.

Köztes megoldás: Anyaguk és mintázatuk egyfajta kompromisszumos megoldás. Ez azt jelenti, hogy télen nem annyira hatékonyak, mint a téli gumi, nyáron pedig nem tudják úgy felszívni az esőt, mint a nyári gumi.

 

A négyévszakos gumi jó alternatíva lehet azok számára, akik szeretnének spórolni az idővel, a pénzzel és a hellyel, valamint azoknak, akik nem szembesülnek gyakran szélsőséges időjárási körülményekkel, és főképp városban használják gépjárművüket. Aki télen és nyáron sokat utazik, ráadásul hosszabb utakra, nagyobb biztonságban érezheti magát, ha mindig az évszaknak megfelelő szettel látja el a gépjárművét.

 

Az időjárásnak nem megfelelő gumiabroncsok használata számos kockázattal járhat. Cseréjüket bízd egy hozzáértő szerelőre, az éves kötelező biztosítás megkötésében viszont mi tudunk segíteni. Online kalkulátorunkat használva pár kattintással a legjobb ajánlatokat tekintheted meg!

Biztonságos vezetést kíván az Eurorisk csapata!

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/kotelezo-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft